De wereld is tegenwoordig heel groot en heel klein tegelijk. We kunnen alles zien, er is een enorme hoeveelheid aan informatie, maar tegelijkertijd is alles ook beschikbaar. We leven in een zogenaamde ‘Global Village’, ofwel een werelddorp. Zeker in Nederland is dit heel merkbaar. Wij leven in een land met heel veel mensen met verschillende ‘roots’. Dit creëert een groot aantal mogelijkheden en inzichten in andere culturen en levensovertuigingen. Zo ook op het gebied van voeding. De stamppot is natuurlijk oer-Hollands. Maar je zult verbaasd zijn over hoeveel ‘Nederlandse’ dingen eigenlijk afkomstig zijn uit andere landen, zo ook met voeding. Kruiden zijn hier een heel goed voorbeeld van. Kruiden komen namelijk van origine niet uit Nederland. Toch zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken of eigenlijk zijn ze uit geen één keuken meer weg te denken. De VOC is daar grotendeels aan te danken. Daarom hier een receptje voor in het boekje.

De ingrediënten en benodigdheden

Dit is een recept voor bloemkoolsoep met curcuma. Het is geschikt voor vegetariërs, maar ook de carnivoren zullen hiervan smullen. Met de volgende hoeveelheid ingrediënten kun je soep maken voor vijftien personen! Je zou het dus ook kunnen invriezen om er later nog eens van te genieten als je met een kleinere groep eet.

Ingrediënten

Olijfolie

2 bloemkolen

150 g courgette

175 g ui

500 g selderij

100 g champignons

1/2 rode paprika

3 aardappels liefst met eetbare schil

3 liter kippen of kruidenbouillon

3 eetlepels gemalen curcuma

Zout en peper naar smaak

De bereidingswijze

Snijd eerst de courgette en champignons in plakken. Vervolgens moet je de ui in ringen snijden. Pak daarna de bloemkool en de paprika en snijd deze ook in stukken. Dan zijn de aardappels aan de beurt. Als deze een eetbare schil hebben, dan hoef je ze niet te schillen. Snijd de aardappels in ieder geval in stukken van vier. Verhit dan de olijfolie in de soeppan en bak eerst de champignons en de paprika. Schep deze uit de pan en bewaar deze ingrediënten apart in een bakje.

Bak nu de ui, selderij en courgette in de soeppan. Gooi de curcuma er in de laatste minuut bij en bak die mee. Voeg vervolgens de bouillon, bloemkool en aardappels toe en kook het geheel zachtjes voor 20 minuten. Pureer de soep terwijl het nog heet is met een staafmixer. Houd de mixer op de bodem van de pan om spetters te voorkomen. Doe nu de gebakken champignons en paprika erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe.

En voila, eet smakelijk!

15 mei 2019

Geef een reactie